Kelluva venetelakka

Leveillä v-ponttoneilla voi rakentaa veneille kelluvan venetelakan, joka toimii samaan tapaan kuin jettilaituri. Säilytettäessä venettä kelluvalla telakalla myrkkymaalausta ei tarvita. Pohja pysyy puhtaana ja ei huolta veneen uppoamisesta.

Kelluva venetelakka, leveä jettilaituri

Pituus

Yleensä 0,5m veneen pituutta lyhyempi telakka riittää. Pituutta voi lisätä telakan kiinnityksestä, halutusta kulkutilasta ja mahdollisesta vinssistä tarpeen mukaan.

Kelluva venetelakka, leveä jettilaituri

Leveys

Minimileveys leveällä v-ponttonilla rakennettuna on 2m. Tämä riittää useimmille pienveneille 800-1000kg asti. Leveyttä voi lisätä toiselle puolelle kulkutilaksi tai molemmin puolin. Veneen ollessa kovin peräpainoinen, pelkästään takapäähänkin voidaan lisätä telakkaan leveyttä ja näin lisää kantavuutta.

Kelluva venetelakka, leveä jettilaituri

Kantavuus

Tavoitteena on pystyä lähtemään kelluvalta venetelakalta veneen oman moottorin voimin peruuttamalla, päälle pääsee yleensä aina. Telakkaa ei kannata ylimitoittaa, silloin todennäköisemmin lähtö onnistuu moottorilla. Telakan kantavuutta voidaan laskea jättämällä v-ponttoneita pois ajourasta.


Vastaavasti kantavampi telakka saadaan aikaan leventämällä telakkaa ja lisäämällä poikittaisjäykistepalkki takapäähän, joka estää telakkaa taipumasta U-malliseksi.


Aina kantavuus, veneen pohjan/telakan muoto ja perämoottorin rikaus ei kohtaa ja lähtö moottorilla ei onnistu. Tällöin telakkaan lisätään vinssi, jolla vinssataan venettä n.1m taaksepäin. Veneen painopiste muuttuu telakalla takapainoiseksi, kallistuu ja perämoottori saa tarvittavaa pitoa peruuttamiseen. Vastaavasti vesisuihkuvetolaitteelliset veneet tarvitsee vinssiä pois lähtemiseen.

RIB-venetelakka, kelluva venetelakka

Maksimikoko

Isoimmat ilman erikoisjärjestelyitä toimitetut ja toimivat telakat ovat olleet 7m pitkille n. 2000kg veneille. Painavammille veneille on mahdollista lisätä telakan alle erillinen säiliö, jonka voi täyttää ilmalla lisäkantavuuden saamiseksi. Kun säiliö on täytetty vedellä, veneen ajo telakalle ja pois onnistuu helpommin.

Jettilaiturit ja kelluvat venetelakat

Osana laituria

Telakan voi asentaa erillisenä aisapaikalle tai yksinään kelluvaksi. Yleisin asennus päälaiturin kylkeen kiinnitettynä. Telakan voi tehdä myös saumattomaksi osaksi palaponttonilaituria.