Saunalautta

Onko saunalautta suunnitelmissa?

Palaponttoonit sopivat hyvin saunalauttojenkin pohjaksi. Teimme syksyllä 2015 lasisen saunalautan ja tässä siitä kokemuksia. 

Mitä hyötyjä saavutetaan ponttooneilla:
  • Ei tarvitse erillistä runkoa.
  • Ei tarvitse erillistä kantta - valmista pintaa ponttooneilla.
  • Suuri kantavuus.
  • Rakenne on kevyt.
  • Lauttaa voidaan tarvittaessa laajentaa.
  • Pontooneja voi käyttää myös vesisäiliöinä.
Karilleajon jälkeen:
  • Valmis osastointi. Monta erillistä ponttoonia turvallisempi kuin yksi iso.
  • Vain rikkoutunut ponttooni tai ponttoonit tarvitsee vaihtaa. Koska ponttoonit ovat suhteellisen pieniä myös kustannukset pysyvät kurissa.
Saunalautan runko ja pohja

Saunalautan rungon suunnittelu vaatii aikalailla työtä. Rungon olisi hyvä olla mahdollisimman kevyt, jotta ei kuluteta turhaan ponttoonien kantavuutta ja voidaan säästää ponttooneiden koossa. Jo pelkästään kansirakenteisiin menee paljon puutavaraa. Ponttoonien kiinnitys tulee suunnitella vahvaksi ja luotettavaksi. 

Käytettäessä palaponttooneita saadaan valmis perustus, johon saunan runko on helppo kiinnittää. Ponttooneista tehty lautta on hieman "joustava" joten saunan rungon tulee olla jäykkä ja pysyä muodossaan tai lisätä lautan ja saunan väliin jäykkä kehikko. Ponttooneista voi tehdä myös esim. 1x5m pitkulaiset yksiköt, jolloin lautasta tulee katamaraanin mallinen. 

Ajaminen saunalautalla

Saunalautta kulkee kevyesti vedessä, lauttaa voi hinata tai ajaa moottorilla. Sopiva moottoriteho 5-15hp saunan koosta riippuen. Isoa moottoritehoa tarvitaan lähinnä tuulikuorman takia, joka on pienissä nopeuksissa veden vastusta suurempi. Se onko ponttoonien päissä viisteiden tarvetta, voi verrata lautan nopeuteen.

Rekisteröinti

Kun vesikulkuneuvon pituus on alle 5,5m ja moottoriteho alle 15kW (20hp) niin ei tarvitse rekisteröidä. Vesikulkuneuvoa koskevat yleiset vaatimukset, kuten valot, tulee täyttyä ilman rekisteröintiäkin. Jossain kunnissa on vaatimuksia saunalauttojen jätevesien viemäröinnillle. Mikä saunalautassa käyttää pesuaineita niin silloin luonnollisesti jätesien keräys tarvitaan. 

Alle 5 vuotta vanhaa itserakennettua vesikulkuneuvoa ei saa myydä ilman CE-merkintää.

Jos saunalautassa ei ole moottoria niin silloin tilanne on erilainen, kyseessä on koneeton alus.

Rakennuslupa

Rakennettaessa kelluva sauna, jota ei siirretä, kyseessä on normaali rakennus. Tämä vaatii rakennusluvan ja sitä koskevat rakennusmääräykset. Mikäli saunalauttaa seisotetaan rannassa pitkään, myös vesikulkuneuvoksi rekisteröityä saunaa voidaan pitää kiinteänä rakennelmana. Missä raja menee, ei voi tietää...Saunalautta


"Saunalautta 7 minuutissa"
https://sites.google.com/a/kelluva.fi/kelluva/saunalautta/Saunalautta%201.jpg

Saunalautan runko suunniteltiin kehikoksi, jotta se olisi mahdollisimman jäykkä.

Saat meiltä saunalautan toiveiden mukaan valmiina tai pelkät ponttoonit. Ota yhteyttä, kerro suunnitelmasi niin katsotaan mitä voimme tarjota. 

Olemme Suomessa UHP tuotteiden edustaja. Heidän valikoimaansa kuuluu erinomaisia tuotteita mm. saunalauttoja ja vaativampia kelluvia rakenteita varten. Tutustu tarkemmin sivustolla ponttoni.fi

Olemme Suomessa U-Float tuotteiden edustaja. Elementtiponttooneilla rakennat ajettavat lautat ja laiturit helposti. Tutustu tarkemmin sivustolla www.ufloat.eu